http://scoli.didactic.ro/scoala_de_arte_si_meserii_jirl_u_comuna_jirl_u

ŞCOALA GIMNAZIALĂ JIRLAU



Scoala Gimnazială Jirlau, județul Braila















Prezentare















Comuna Jirlău este situată în vestul judeţul Brăila şi este atestată documentar la 24 martie 1672 ( Arhivele Statului) când „ Baltă Albă vinde partea lui de moşie ( Jirlău şi Pleşcoi) stolnicului Mihalcea şi spătarului Dragoc". Numele actual al comunei s-ar datora jirloaielor de apă ce s-ar fi scurs fie din ploi şi zăpezi, fie datorate inundaţiilor Râului Buzău .















Şcoala de Arte şi Meserii Jirlău datează încă din anul 1840 când funcţiona într-o chilioară, în casa unui ţăran, în locul numit ”Gheţărie”. Acolo numai băieţii frecventau şcoala.Primul învăţător al satului a fost Mihai Albuleţ, plătit de ţărani pentru grija şi ocrotirea copiilor. Numele său nu a fost dat uitării, până în 1864 când misiunea sa apostolică a fost preluată de învăţătorul Petrache Anghelescu, care a mutat şcoala în centrul satului pe actuala aşezare a localului, de lângă primărie. Clădirea avea pereţi de nuiele, două săli de clasă, o cancelarie şi o magazie. Acestea constituiau baza materială a şcolii pe vremea când în România era ministru, Titu Maiorescu. În anul 1912 se construieşte o nouă clădire cu trei săli de clasă şi o cancelarie din cărămidă şi fundaţii de beton.Conform legii lui Spiru Haret între anii 1908-1916 elevii, băieţi şi fete, învăţau 5 clase. Primul document scris, existent în arhiva şcolii datează din 1920-1921 şi conţine situaţia şcolară a elevilor la învăţătură. Prima menţiune scrisă se află la arhivele statului, Brăila în Dicţionarul Lehovari din care reese înfiinţarea şcolii Jirlău în anul 1874, restul arhivei fiind incendiată în împrejurări şi din motive necunoscute. Între anii 1964-1974 se începe, apoi se extinde construcţia a doua localuri de şcoală şi a grădiniţei, existente şi astăzi.















miercuri, 24 mai 2023

JURNAL DE MOBILITATE II, BUDAPESTA, 2023- ZIUA a III-a

JURNAL DE MOBILITATEA, ZIUA a III-a

24 mai 2023 – In cadrul celei de-a treia zile de curs din cadrul mobilitatii transnationale Erasmus de la Budapesta, doamnele profesoare au explorat exerciții practice și studii de caz privind întâlnirile interculturale și comunicarea interculturală, pentru a se familiariza cu tehnicile potrivite pentru încurajarea comunicării interculturale si pentru a evita prejudecățile și stereotipurile în rândul cursanților din medii culturale diferite. Dintre temele abordate, mentionam:

·         Dezvoltarea conștientizării interculturale;

·         Competență de comunicare interculturală vs. competență interculturală;

·         Instrumente pentru dezvoltarea constientizarii interculturale;

·         Activități; Concepte și întrebări
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu