http://scoli.didactic.ro/scoala_de_arte_si_meserii_jirl_u_comuna_jirl_u

ŞCOALA GIMNAZIALĂ JIRLAU



Scoala Gimnazială Jirlau, județul Braila















Prezentare















Comuna Jirlău este situată în vestul judeţul Brăila şi este atestată documentar la 24 martie 1672 ( Arhivele Statului) când „ Baltă Albă vinde partea lui de moşie ( Jirlău şi Pleşcoi) stolnicului Mihalcea şi spătarului Dragoc". Numele actual al comunei s-ar datora jirloaielor de apă ce s-ar fi scurs fie din ploi şi zăpezi, fie datorate inundaţiilor Râului Buzău .















Şcoala de Arte şi Meserii Jirlău datează încă din anul 1840 când funcţiona într-o chilioară, în casa unui ţăran, în locul numit ”Gheţărie”. Acolo numai băieţii frecventau şcoala.Primul învăţător al satului a fost Mihai Albuleţ, plătit de ţărani pentru grija şi ocrotirea copiilor. Numele său nu a fost dat uitării, până în 1864 când misiunea sa apostolică a fost preluată de învăţătorul Petrache Anghelescu, care a mutat şcoala în centrul satului pe actuala aşezare a localului, de lângă primărie. Clădirea avea pereţi de nuiele, două săli de clasă, o cancelarie şi o magazie. Acestea constituiau baza materială a şcolii pe vremea când în România era ministru, Titu Maiorescu. În anul 1912 se construieşte o nouă clădire cu trei săli de clasă şi o cancelarie din cărămidă şi fundaţii de beton.Conform legii lui Spiru Haret între anii 1908-1916 elevii, băieţi şi fete, învăţau 5 clase. Primul document scris, existent în arhiva şcolii datează din 1920-1921 şi conţine situaţia şcolară a elevilor la învăţătură. Prima menţiune scrisă se află la arhivele statului, Brăila în Dicţionarul Lehovari din care reese înfiinţarea şcolii Jirlău în anul 1874, restul arhivei fiind incendiată în împrejurări şi din motive necunoscute. Între anii 1964-1974 se începe, apoi se extinde construcţia a doua localuri de şcoală şi a grădiniţei, existente şi astăzi.















marți, 23 mai 2023

JURNAL DE MOBILITATE II, BUDAPESTA, 2023- ZIUA a II-a








     Cea de-a doua mobilitate din cadrul Proiectului Erasmus ,,Inclusion and Diversity through Equality, Acceptance and Learning” se desfășoară în Budapesta, Ungaria, în perioada 22-27 mai, unde patru din colegele noastre participă la cursul de formare intitulat ,,Cultivating Inclusion and Diversity”, oferit de Europass Teacher Academy – Converzum Tudomany Nyelviskola, alături de colegi din Italia, Spania si Grecia.

Ziua 1 de curs – Introducere în curs, școală și activitatile saptamanii; Activități de spargere a gheții ; Prezentări ale școlilor participanțe; Discuții și schimb de experiențe despre provocările într-o clasă multiculturală; Introducerea conceptelor de bază ale culturii; Așteptările participanților de la curs.
De asemenea, furnizorul de curs a organizat azi o excursie, în care cursanții au facut un tur al orașului Budapesta, sub îndrumarea unui ghid. Dintre obiectivele turistice vizitate, amintim: Podul cu lanțuri , Funicularul din Buda, Palatul Regal din Budapesta, Bastionul pescarilor, Piata centrala, Muzeul militar de istorie, Piata si Biserica Sfintei Treimi, Mănăstirea Carmelitana .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu