http://scoli.didactic.ro/scoala_de_arte_si_meserii_jirl_u_comuna_jirl_u

ŞCOALA GIMNAZIALĂ JIRLAU



Scoala Gimnazială Jirlau, județul Braila















Prezentare















Comuna Jirlău este situată în vestul judeţul Brăila şi este atestată documentar la 24 martie 1672 ( Arhivele Statului) când „ Baltă Albă vinde partea lui de moşie ( Jirlău şi Pleşcoi) stolnicului Mihalcea şi spătarului Dragoc". Numele actual al comunei s-ar datora jirloaielor de apă ce s-ar fi scurs fie din ploi şi zăpezi, fie datorate inundaţiilor Râului Buzău .















Şcoala de Arte şi Meserii Jirlău datează încă din anul 1840 când funcţiona într-o chilioară, în casa unui ţăran, în locul numit ”Gheţărie”. Acolo numai băieţii frecventau şcoala.Primul învăţător al satului a fost Mihai Albuleţ, plătit de ţărani pentru grija şi ocrotirea copiilor. Numele său nu a fost dat uitării, până în 1864 când misiunea sa apostolică a fost preluată de învăţătorul Petrache Anghelescu, care a mutat şcoala în centrul satului pe actuala aşezare a localului, de lângă primărie. Clădirea avea pereţi de nuiele, două săli de clasă, o cancelarie şi o magazie. Acestea constituiau baza materială a şcolii pe vremea când în România era ministru, Titu Maiorescu. În anul 1912 se construieşte o nouă clădire cu trei săli de clasă şi o cancelarie din cărămidă şi fundaţii de beton.Conform legii lui Spiru Haret între anii 1908-1916 elevii, băieţi şi fete, învăţau 5 clase. Primul document scris, existent în arhiva şcolii datează din 1920-1921 şi conţine situaţia şcolară a elevilor la învăţătură. Prima menţiune scrisă se află la arhivele statului, Brăila în Dicţionarul Lehovari din care reese înfiinţarea şcolii Jirlău în anul 1874, restul arhivei fiind incendiată în împrejurări şi din motive necunoscute. Între anii 1964-1974 se începe, apoi se extinde construcţia a doua localuri de şcoală şi a grădiniţei, existente şi astăzi.















duminică, 20 ianuarie 2019

,,LUMEA SE SCHIMBA,NOI?”,clasei a VI-a A- Prof.Sava NIcoleta




         In toate civilizatiile lumii ,arborelui ii sunt atribuite simboluri fundamentale -Copacul vietii,Pomul cunoasterii,Pomul de Craciun etc.
         Simbol al vietii in continua evolutie,Arborele vietii inlesneste comuniunea  dintre cele trei niveluri ale cosmosului:nivelul subteran -prin radacini, suprafata pamantului ,prin trunchi si crengile de la baza, inaltul prin ramurile dinspre varf.
          In cadrul temei,,LUMEA SE SCHIMBA,NOI?”,elevii clasei a VI-a A de la Scoala Gimnaziala Jirlau, au  incercat  sa redea  cu ajutorul unui copac legatura dintre trei generatii:trunchiul si radacinile copacului reprezinta bunicii,ramurile mai groase parintii,iar ramurile subtiri copiii. Pentru fiecare generatie,elevii au incercat sa redea obiectele de care s-au folosit, pentru a patrunde in tainele cunoasterii.
          Pe de alta parte, prin reprezentarea tinerilor in costum popular, elevii  au dorit sa transmita faptul ca valorile autentice nationale ale unui popor, vor continua sa se transmita si generatiilor urmatoare, chiar daca ,,lumea se schimba”.






 
       
     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu